Dag 9 – Bergen

Vanmorgen na het schoon achterlaten van de hytter zijn we op weg gegaan naar Bergen. Van Flåm naar Bergen kom je langs hotel Stalheim, een hotel die hoog boven een kloof op de rand is gesitueerd, maar belangrijker voor ons vandaag, ook heerlijke koffie schenkt. Dus nadat we die hebben genoten zijn we verder gereden. De route zelf had vandaag, buiten de fantastische Noorse natuur, niet veel bijzonders. Of je moet het gedeelte tussen Voss en Bergen rekenen, dit is een weg met 40 tunnels, over plusminus 75 kilometer. Eenmaal in Bergen aangekomen zijn we allereerst naar de Fantoft Stavkirke gereden. Een stavkirke is een Noorse bijzonderheid. Hij is totaal uit hout opgetrokken. En deze is dubbel bijzonder. Het is namelijk een kerk uit 1150 die oorspronkelijk in 1883 afgebroken zou worden. Toen heeft een zekere Fantoft deze kerk gekocht, en laten verplaatsen naar zijn landgoed bij Bergen. Echter, in 1992 werd de kerk in brand gestoken, binnen een uur was er niets meer van over. De toenmalige eigenaar heeft echter volledig op eigen kosten twee handwerklieden ingehuurd die bij machte waren om aan de hand van foto’s en documentatie van andere stavkirken deze kerk in vijf jaar tijd te herbouwen, een exacte kopie.

Vervolgens zijn we naar de kabelbaan van Ulriken gereden. Bergen is een stad die tussen zeven bergen in ligt, waarvan Ulriken de hoogste is. De kabelbaan brengt je naar de top voor prachtige vergezichten over Bergen. Na dit tochtje hebben we ons hotel c.q. appartement opgezocht en nadien zijn we gaan sightseeing. Er moet nog wel een opmerkelijk feit over Bergen vermeld worden, de stad heeft de reputatie “de meest regenachtige stad van Europa” te zijn, gemiddeld zo’n 250 regendagen per jaar. En dus hebben we al het bovenstaande tussen de buien door uitgevoerd.


Video van de dag,

Terence Trent d’Arby – Rain

Dit bericht is geplaatst in de_reis, route. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Dag 9 – Bergen

  1. Machteld schreef:

    Zucht…ook zo’n prachtige stad!!

Reacties zijn gesloten.