Dag 17 – New York

Men zegt wel eens, het lekkerste tot het laatste bewaren. Als dat zo is hebben we vandaag figuurlijk een Michelin 3 sterren menu gehad. Na het ontbijt bij Zabar’s zijn we met de metro naar Battery Park, de zuidrand van Manhattan, gegaan. Hiervandaan vertrekt de boot die ons naar Liberty – en Ellis Island bracht. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt staat het vrijheidsbeeld op Liberty Island. Dit eiland is vrij toegankelijk alleen is er maar één maatschappij die er aan mag leggen en die vragen wel geld om je er heen te brengen. Dus iedereen die er $15,00 voor over heeft, kan naar Liberty Island. Iedereen die vervolgens ook nog eens 3 dollar bij wil betalen mag omhoog naar de Pedestal. Dit is de voet van  het beeld, maar als je in het beeld zelf naar de Crown toe wil moet je zeer ruim van te voren tickets hiervoor reserveren want per uur mogen er slechts 10 personen omhoog. En dat hadden we dus gedaan. Een absoluut onvergetelijke ervaring, de eerste van de dag. Vervolgens hebben we uiteraard nog op het eiland zelf rond gelopen voor de nodige foto’s.
Daarna zijn we met dezelfde maatschappij over gestoken naar Ellis Island, hier kwamen tot in de jaren vijftig alle personen aan die Amerika in wilden, er is een prachtige tentoonstelling over gemaakt. Daarna met de boot weer naar Battery Park en daarvandaan lopend naar One World Observatory voor een blik over New York vanaf de 100ste verdieping. Maar eerst even lunchen. Zoals al eerder verteld is er een lokale koffieketen die Caffé Bene heet,  deze zit ook vlak bij de One World Observatory en daar hebben we een lunch gehad. Toen Bene vertelde dat ie Bene heette, ondersteund door z’n ID kaart kreeg ie van de serveerster een gratis glas met logo.
Vervolgens dus omhoog in One World Observatory, doch alvorens we dat deden nog een bezoek aan Ground Zero, daar wordt je vanzelf zeer stil van, zo indrukwekkend als dat is. De trip omhoog in OWO is een ervaring op zich. In de lift omhoog wordt je al onthaalt op een filmpje die de ontwikkeling van Manhattan van 1500 tot nu voorstelt, vervolgens wordt je verzameld bij een grote videowall waar een filmpje over New York wordt afgespeeld en aan het eind van dat filmpje gaat de wall omhoog en krijg je een eerste beeld op Manhattan van plusminus 380 meter hoogte. Daarna mag je zelf rustig rondlopen en 360° rondkijken en foto’s maken. In de tussentijd tussen de lunch en Ground Zero hadden we ook nog tickets gehaald voor de 9/11 Memorial, welke is gebouwd op de restanten van de beide torens, voor de half vier entree. Ook deze Memorial is zeer indrukwekkend. Verder zijn we nog even op zoek geweest naar de plek waar de Fransman Jules Naudet de eerste opnames maakte van het eerste vliegtuig dat de South Tower invloog. De laatste foto is op die plek. Uiteindelijk zijn we beiden met zéér zere voeten weer richting hotel gegaan om de koffers alvast iets te reorganiseren.
De clip van de dag is:
Lou Reed – Walk on the wild side