Dag 16 – New York

Deze dag zijn we rustig gestart, want er stonden heel wat highlights op het program om te bezoeken. Rond een uur of tien hebben we de metro opgezocht om richting onze eerste stop te gaan. Dit was de zogenaamde High Line. Tot halverwege de jaren negentig was dit een spoorlijn waar ‘ s nachts vrachttreinen reden.  Op initiatief van omwonenden werd de sloop van deze spoorlijn voorkomen en is er een openbaar park van gemaakt. Je loopt dus nu op een 20 meter hoge promenade door de wijk, deze heet trouwens het Meatpacking District. Vroeger waren hier veel slachthuizen. Mocht je de serie ‘ Sex and the City ‘ wel eens hebben gezien, moet je dit gebied bekend voorkomen. De dames kwamen hier veelvuldig shoppen en uitgaan. Daarna hebben we de metro genomen naar Brooklyn, en zijn teruggelopen via de Brooklyn Bridge. De brug is 1825 meter lang en het is een wirwar van voetgangers en fietsers. We hadden eerst nog het plan een fiets te huren en per fiets de oversteek te maken, maar we zijn blij dat we dat niet gedaan hebben, van fietsen zou weinig terecht gekomen zijn, dat werd dan wandelen met de fiets aan de hand…… Eenmaal aan de andere kant liepen we het financiële district, of te wel, Wall Street, binnen.  De foto met de woest ogende bronzen stier is de ‘ Charging Bull ‘. Een kado voor de inwoners van New York, inmiddels staat er ook een kleinere replica op het Beursplein in Amsterdam. Vervolgens zijn we weer in de metro gestapt voor een lange rit naar Coney Island. Zo’n 50 jaar geleden was dit the place to be voor de New Yorkers in de weekenden. Een kilometers lang zandstrand en een pretpark zorgden toen (en nu toch ook nog wel, gezien de drukte) voor vertier en ontspanning. Na een rondje over het park en een hotdog bij Nathan’s, naar verluid de eerste die hotdogs serveerde, en in elk geval de lokatie waar jaarlijks op 4 juli de hotdog eet wedstrijd wordt gehouden. Bene wilde wel inschrijven, hij dacht dat 10 stuks in 69 minuten wel moest lukken, maar dat bleek andersom te zijn. Na deze hotdog zijn we weer op de metro gestapt en na een rit van een uur uitgestapt bij Central Park, ter hoogte van Strawberry Fields. Hier vlakbij  werd in 1980 John Lennon doodgeschoten. Deze plek wordt als een soort van bedevaartsoord gebruikt voor Beatlesfans.
Na deze mooie dag met vele kilometers in de metro en te voet, hebben we onderweg terug naar het hotel nog lekker gegeten en gaan we ons opmaken voor de dag van morgen, het bezoek aan het Vrijheidsbeeld en de One World Observatory.
Toen Margreet nog even naar beneden ging om een sigaretje te roken stond iedereen op straat en naar boven te kijken, naar de maansverduistering bleek. Daar ook maar snel een foto van gemaakt.
De clip van de dag is:
Acda en de Munnik – Laat me slapen